Hoe identiteitsdiefstal te overleven
April 17, 2021

Wat is identiteitsdiefstal?

Identiteitsdiefstal vindt plaats wanneer een crimineel informatie over je steelt en die informatie misbruikt om fraude te plegen, zoals het aanvragen van een werkloosheidsuitkering, belastingteruggave, een lening of kredietkaart in jouw naam. Als je geen voorzorgsmaatregelen neemt, kan je in de situatie terechtkomen waarin je betaalt voor producten of diensten die je niet kocht, en te maken krijgen met alle stress en miserie die met identiteitsdiefstal gepaard gaat.

Je persoonlijke informatie staat op talrijke plaatsen op het internet. Telkens wanneer je online iets bekijkt of koopt, een video bekijkt, boodschappen doet, naar de dokter gaat of een applicatie op je smartphone gebruikt, wordt informatie over je verzameld. Die informatie wordt vaak legaal verkocht of gedeeld met andere bedrijven. Als zelfs ook, maar één van die bedrijven wordt gehackt, kunnen criminelen toegang krijgen tot je persoonlijke informatie. Ga ervan uit dat criminelen al over bepaalde informatie over je kunnen beschikken, en ga na wat je kan doen om het misbruik van je informatie voor fraude te vertragen of te detecteren.

Hoe detecteren

  • Controleer je financiële kaarten en andere rekeningen regelmatig op kosten of betalingen die je niet hebt gedaan. Een eenvoudige manier om dit te doen is je aan te melden voor e-mail, sms, of telefoonapplicatienotificaties voor betalingen en andere transacties. Controleer ze op fraude.
  • Onderzoek situaties waar handelaars je krediet- of debetkaarten weigeren. Kijk naar brieven of telefoontjes van incassobureaus voor achterstallige betalingen voor kredietkaarten, medische rekeningen of leningen waarvan je weet dat ze niet van jou zijn.
  • Let op brieven die je informeren over werkloosheid of andere overheidsuitkeringen waarvoor je nooit een aanvraag hebt ingediend.
  • Bekijk je kredietrapporten ten minste éénmaal per jaar, als dit beschikbaar is in je regio. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kan je gratis rapporten opvragen op annualcreditreport.com.

Wat moet je doen wanneer het gebeurt

  • Contacteer de organisatie die betrokken is bij de fraude. Als een crimineel bijvoorbeeld een kredietkaart op jouw naam heeft geopend, bel dan de kredietkaartmaatschappij om die van de fraude op de hoogte te brengen. Als iemand in jouw naam een werkloosheidsuitkering of belastingteruggave heeft aangevraagd, neem dan contact op met de desbetreffende overheidsorganisatie.
  • Doe aangifte bij de politie om een officieel bewijs van identiteitsdiefstal te maken. Je kan dit vaak online doen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kan je aangifte doen op gov. Volg de instructies op de website voor eventuele volgende stappen die je moet nemen.
  • Wanneer je met fraude te maken hebt, hou dan alle gegevens bij van je interacties met financiële instellingen en de politie, en van alle kosten die je maakt ten gevolge van de identiteitsdiefstal voor het geval deze gegevens later nodig zijn.
  • Breng je verzekeringsmaatschappij op de hoogte; misschien heb je een bescherming tegen identiteitsdiefstal in een van je polissen.

Hoe kan je je ertegen beschermen

Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kan nemen om de kans op identiteitsfraude te verkleinen:
● Beperk de hoeveel informatie die je over jezelf deelt met online diensten en websites.
● Gebruik een uniek en sterk wachtwoord voor al je online accounts en schakel tweestapsverificatie in op je belangrijkste accounts bij wijze van bijkomende bescherming.

 

Gastredacteur

Kenton Smith is een gerespecteerde cyberbeveiligingsconsultant en -adviseur in Calgary, Canada, gespecialiseerd in de ontwikkeling, het beheer en de beoordeling van beveiligingsprogramma’s. Hij geeft les uit het SANS management curriculum en je vindt hem op Twitter onder@kentonsmith of, occasioneel op kentonsmith.net

More Articles